2012-03-30 | 08:41:16

NÖT FAKTA

Man har hört att en näve nötter om dagen är bra. Men vad är det bra för egentligen?

Jag hittade en artikel på  www.energikick.se där det står massa fakta om nötter och torkad fruk och varför de är bra.
Där står det: "Torkad frukt och nötter är ett hälsosamt tillskott i vår vardagliga kost visar fler och fler studier. Nötternas goda inverkan på vår fysik beror framför allt på att de innehåller höga halter omättade och fleromättade fetter. Dessa fetter har en förmåga att sänka kolesterolhalten i blodet, vilket minskar risken för högt blodtryck, åderförkalkning och hjärtinfarkt.

 Andra ämnen som det finns rikligt av i nötter och som är bra för hjärtat är magnesium, E-vitamin och arginin. Av aminosyran arginin kan kroppen bilda kväveoxid (NO), ett ämne som får blodkärlen att slappna av och som på sikt minskar risken för blodproppar och högt blodtryck.

 Kväveoxid ökar också blodflödet till musklerna under träning och kan därigenom öka prestationsförmågan. Alla nötter, mandlar och frön innehåller varierande mängd av nyttiga fetter, proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler. Men olika nötter innehåller också olika mycket av de här näringsämnena.

 Ytterligare forskning visar att trots nötternas höga fettinnehåll ökar man inte i vikt, utan tvärtom har man sett en viktminskning hos de som äter nötter regelbundet - trots oförändrad fysisk aktivitet. Det beror troligtvis på nötternas höga innehåll av protein, fibrer och omättat fett.

 Torkad frukt är söta koncentrerade energibomber med massor av fibrer, mineraler och vitaminer. Torkad frukt innehåller nästan inget fett - cirka 95 procent av energin kommer från kolhydrater. Man kan nästan täcka sitt dagliga behov av fibrer, mineraler och vitaminer genom att äta torkad frukt.

 Förutom den mättande effekten bidrar fibrerna till att hålla våra magar i trim och skyddar mag- och tarmsystemet mot cancer.

 Variera gärna, för smaken, näringen och ögats skull!"

                            
                                                                             MALCKENS

2012-03-20 | 11:01:56

VAD DU ÄTER PÅVERKAR DIN SÖMN!

Hittade en artikel på aftonbladet från 26 Oktober 2010 där det står vad som påverkar din sömn. Jag sov dåligt inatt och började fundera på hur mycket mat egentligen påverkar ens sömn. Sen hur mycket det stämmer får man nog känna vad som är bäst för än själv. Jag brukar sova väldigt bra så vet inte hur mycket det påverkar mig, det är nog olika från person till person. Men däremot så tror jag det är bra att fundera på om man ofta har svårt att sova.

Vad du äter påverkar din sömn


Nötter och torkad frukt = bra nattamat.

Här är maten som du ska undvika:

  Mat med mycket mättat fett. Det vill säga undvik chips med dipp, bacon, feta nötter, såser med mera innan du ska sova.

  Kebab, pizza, hamburgare och annan snabbmat. Om du absolut vill äta snabbmat sent på kvällen – försök välja en mild thailändsk grönsaksrätt eller möjligen kokt korv med mos.

 Godis, bakverk och glass. Innehåller både mycket fett och mycket socker vilket kan göra det till en riktig bov.

  Starkt kryddad mat. Om du vill äta indiskt eller thailändsk stark mat, eller är en sådan som gillar att salta och peppra ordentligt, så bör du äta minst fyra timmar innan sängdags.

 Koffein. Tänk på att det inte är bara i kaffe som det finns koffein, det finns även i svart te, vissa läskedrycker och energidrycker.

  Pasta

Mat som får dig att sova gott:

Dessa livsmedel innehåller mycket av aminosyran tryptofan som är lugande och gör det lättare att sova:

  Mjölkprodukter, till exempel keso, ost, mjölk

 Sojaprodukter, till exempel sojamjölk, tofu, soja nötter

 Viss fisk, exempelvis kolja och lax

  Skaldjur

  Kött, framförallt fläskkotlett, lammkotlett, nötkött och vilt

  Kyckling och kalkon

  Fullkorn

  Bönor

  Ris

  Potatis

  Vetemjöl

  Hummus

  Linser

  Hasselnötter, jordnötter, cashewnötter, valnötter och pekannötter

  Ägg

 Sesamfrön och solrosfrön

  Frukt, framförallt äpple, plommon, ananas, apelsin, banan och fikon

 Grönsaker, framförallt avokado, broccoli, grönkål, tomat

Det är viktigt att äta rätt för att sova bra på natten

Hur du äter påverkar hur du sover.

Speciellt det vi äter på kvällen påverkar nattsömnen mycket.

Så här ska du äta om du vill sova bra i natt.

Mat påverkar oss på många sätt. Medan kaffe, ljust bröd och sötsaker piggar upp finns en rad livsmedel som gör oss trötta när nattmörkret lägger sig.

Viktigaste ingrediensen är tryptofan, en aminosyra som gör att kroppen kan dra nytta av dagsljuset. Det bildar lyckohormonet serotonin som behövs för att tillverka sömnhormonet melatonin.

Att äta mat fylld av tryptofan bör därför göra oss trötta, menar vissa läkare. Sök i listan så hittar du säkert något du kan stoppa i dig framåt kvällen.

* Ät inte stora portioner sent på kvällen

Sista stora måltiden bör intas senast fyra timmar innan du ska gå och lägga dig. Sista två timmarna bör du inte äta något alls. Kroppen ska kunna koncentrera sig på vila under natten och inte matsmältning, dessutom kan en stor måltid ge dig energi som gör att du inte kan somna.

* Ät inte före läggdags

Men även om du helst ska undvika att äta direkt för sängdags, så är det inte bra att gå och lägga sig hungrig. Om du behöver äta något sent på kvällen så ta en knäckebrödsmacka, en frukt eller lite nötter och en liten kopp grönt te eller varm mjölk.

* Drick inte alkohol

Även om man blir trött efter en stor middag med rödvin, så gör alkoholen att nattsömnen blir sämre.

* Undvik koffein

Tänk på att det inte bara är kaffe som innehåller koffein – även te och läsk. Om du vill ha något varmt på kvällen så drick örtte, grönt te, kamomillte eller varmt vatten med lite honung.


M
ALCKENS

2012-03-19 | 22:42:10

CHAI-TE ELLER CHAI-LATTE?

Det kan vara väldigt vanligt att man förväxlar dessa två drycker. De låter ganska lika, och man kanske inte riktigt är helt säker på vad som är skillnaden heller.
Om det heter Chai-latte, är det då kaffe i den då? och Chai-te, då måste den vara nyttigare?
Ja många ställer sig nog frågan vad Chai spektaklet egentligen handlar om. Det har blivit en stor tränd och dryckerna finns nästan på alla caféer. Chaidrycken har blivit väldigt populärt, och många på stan med en take-away mugg har garanterat en chai latte som innehåll.
CONTAINS HOT LIQUD, som det kan stå på muggara, det är precis vad det är. Chai är glödhet och drycken passar vid alla årstider.
Den varma krämiga Chai-latten passar bra till vinten, och till sommaren så finns det även att beställa Is-Chai.
Nu kan du även finna smaksatt soya mjölk på de olika kyldiskarna, smaksatt med chai.
Chai-te är väldigt lätt att få tag på, det finns nästan i alla butiker, på ica, konsum eller på ditt likala fik. Men cha-latten kan va lite svårare att göra hemma, men Espresso House säljer en jätte bra burk med chai-pulver. Väldigt gott och lätt att göra, ca 80:- burken.

Chai-latte är en söt kaffe dryck
Chai-Latte är kaffe, mjölk, Earl Grey-te och socker. Till det kommer kardemumma, ingefära och kanel. Ibland också Kryddnejlika. Nu hör det inte till vanligheterna att röra ihop sin egen Chai Latte. De flesta väljer att köpa ett pulver.

Så vad är då Chai-teChai är en kryddblandning som sätter smak åt te. Vanligast är svart te och rooibos. Med det blir allt vanligare med grönt chai-te och till och med vitt chai-te.

En chai-kryddning består av kardemumma, kanel och peppar. Svart chai-te brukar innehålla svartpeppar, medans rosépeppar är vanligt i rooibos chai. Utöver det innehåller chai-te ofta kryddnejlika, ingefära och lite vanilj. Grönt Chai-Te kan också kryddas med lite mynta. Det ger en fräsch smak, och passar därför också bra att drickas kallt på sommaren.

Gör din egen Chai-te/latte!

Tycker du om Chai Latte så tycker jag att du ska prova att göra din egen Chai-Te Latte. Det är mycket nyttigare. Och som te-drickare tycker jag dessutom att det är godare.

Börja med att hälla upp en halv kopp chai-te. Eller ett halvt glas om du föredrar det. Söta med lite socker eller honung. Sedan häller du på varm skummad mjölk och toppar med lite kanel eller kardemumma. Ditt Chai-Te är klart att dricka.

 

MALCKENS


2012-03-19 | 22:08:29

SANT ELLER FALSKT?

Ju mindre jag äter desto fortare går jag ner i vikt

Falskt
Vid ett för litet energiintag går kroppen in på svält för att lagra allt som vi stoppar i oss, det i sin tur gör att vi går upp eller står stilla vikt.

Du blir dessutom trött och nedstämd av för lite mat och det kan resultera i att du äter mat med socker för att bli pigg snabbt och det är inte nyttigt för sin kropp

Kaffe ökar fettförbränningen

Sant
Men inte i så stor mängd att det kan avläsas på badrums vågen. Kaffe innehåller också koffein som kan vara skadligt i stora mängder. En normal kopp kaffe innehåller 50-80 mg koffein. Ett intag av 50-200 mg koffein motverkar trötthet, medan en dos på 200-500 mg kan ge huvudvärk, nervositet och sömnbesvär.

Drick kaffe för att det är gott. Ska du bränna fett, ut och rör på dig och ät bättre. Dden minimala effekten kaffe/kofein ger på förbränningen är det inte värt att hålla koll på i cykler. Koffein gör att du i regel orkar mer och då kan du träna hårdare i vissa fall men för att verkligen förbränna ät bra med proteiner och kolhydrater och sedan kör du ett träningspass.

Dricker du mycket kaffe välj espresso som är snällare mot magen då det innehåller mindre syra och koffein för att bönorna har rostats vid en högre temperatur.

Om man äter sent på kvällen förvandlas maten direkt till fett

Falskt
När på dygnet du äter inverkar inte på vad som händer med kalorierna. Om du äter ditt huvudmål sent på kvällen men inte fått i dig ett överskott av kalorier under dagen finns det inget som gör att det du äter sätter sig runt midjan lättare än om du äter samma mängd mat klockan 18.00. Däremot kan sena måltider ge dig magbesvär och halsbränna, som gör att du inte kan sova.

Man blir fet av lightprodukter

Falskt
Lightprodukterna i sig gör dig inte tjockare utan det beror snarare på mängden du äter. För att en produkt skall få kallas light måste med innehålla färre kalorier än orginalprodukten vilket inte automatiskt gör den nyttigare. I vissa lightprodukter har man dragit ner på fettmängden men samtidigt ökat mängden socker och i andra, som till exempel lightläsk, har man tillsatt artificiellt socker. Se upp med sötningsmedel eftersom de kan sänka blodsockernivån och på så sätt öka sötsuget istället för att ta bort det.

Många gör felet att tro att bara för att det är light så kan man äta mer men så är alltså inte fallet. Välj istället en originalprodukt med i vissa fall mer fett men utan artificiella smakämnen och socker och ät en och njut! Vegetarianer går ner i vikt

Vegetarianer går ner i vikt

Sant
Jodå, vegetarianer är ofta smalare än personer som äter mycket kött. Men det hänger förmodligen ihop med att de är uppmärksamma på vad de stoppar i sig. Om du väljer den gröna linjen men fortsätter att äta onyttigheter med mycket fett och socker mellan målen kommer du att öka i vikt.

Animaliska produkter som kött och fetter som smör tar längre tid för kroppen att bearbeta än vegetabiliska som quorn och olivolja. Kroppen har också lättare att ta upp näringen i grönsaker än i animaliska råvaror och mättnadskänslan kan därför infinna sig tidigare, kroppen känner att den fått tillräckligt med mat tidigare helt enkelt.  
Småätande är förbjudet

Falskt
Forskning visar att fem – sex små måltider mat om dagen ger en jämn blodsockerkurva och underlättar fettförbränningen. Ett stabilt blodsocker minskar sötsuget och underlättar därmed minskat småätande. Låt de små målen vara frukt, grönsaker och fiberrika produkter.

Man måste skynda sig att förbränna maten, annars går man upp i vikt

Falskt
Eftersom kroppen själv sköter förbränningen. Tänk på att hjärtat slår, lungorna producerar utandningsluft, blodtrycket hålls relativt konstant, kroppstemperaturen är kring 37 grader, njurarna producerar urin och hjärnan producerar tankar. Allt detta, och lite till, är förbränning, och det sköter kroppen allra bäst själv.
Snabbmat är onyttigt

Falskt & sant
Varför skulle något vara onyttigt bara för att man tillagar det snabbt? För det är vad snabbmat betyder. Det betyder inte att man ska äta det snabbt. Fast food är okey om du äter det slow.
Dagens snabbmat förknippas oftast med hamburgare, pizzaslice, pastarätter med mycket grädde och grillad toast. Sådan mat är onyttig och den bör undvikas om man vill äta och leva hälsosamt. Snabbmat betyder inte man ska äta den snabbt visserligen men mat som har tillagats snabbt saknar oftast den näring och kärlek vi behöver i vår mat. Var kritisk i ditt val av snabbmat.
Om man äter fettfattig kost blir man inte fet

Falskt
Fettfattig betyder inte alltid kalorifattig. Många ”magra” halvfabrikat innehåller nästan lika många kalorier som standard produkten. Fettfattig mat kan visserligen hjälpa dig att nå eller bibehålla rätt vikt, men det är den totala mängden kalorier du äter som räknas. En smörgås med mager ost, ett salladsblad täckt med lättmajonnäs och en portion lättglass till efterrätt kan ge massor av fett och kalorier.

Ett glas rödvin om dagen är bra

Sant
Speciellt äldre som äter blodförtunnande medicin kan slippa ta den om de tar ett glas rödvin istället.

I rött vin finns det flavonoider som innehåller antioxidanter och som kroppen vill ha och mår bra utav. Flavonoiderna finns i alla röda bär och sitter i skalet.

Jag äter hälsosamt men går ändå inte ner i vikt

Sant
Om du verkligen äter lite kan det finnas andra förklaringar till att du inte går ner i vikt: vissa mediciner t ex antidepressiva preparat, steroider och klimakteriebehandling med hormon i högdos kan göra det svårare att gå ner i vikt. Det kan också vara värt att låta din läkare testa hur din köldkörtel fungerar (en underpresterande köldkörtel gör ämnesomsättningen långsammare, vilket medför att det blir svårare att förbränna kalorier).

Problemet för de flesta människor är att de underskattar hur mycket de äter. De tänker inte på småätandet, t ex medan de lagar mat, alkoholen som de dricker på en fest, eller den handfull småkakor som de knaprar i sig medan de pratar i telefon. Allt detta ger en förvånansvärt stor mängd kalorier. Det enda sätt att veta exakt hur mycket man äter och dricker är att anteckna precis allt som passeras in mellan läpparna. Glöm inte att motion, sömn och stress är aspekter som kan påverka.

 

MALCKENS

2012-03-19 | 18:26:04

TJOCK AV BANAN?

Jag tycker man alltid hör att man inte ska äta banan för att man blir fet av det. Jag tycker om banan väldigt mycket och var därför tvungen att kolla om det verkligen stämmer. Däremot så rekommenderas det att bara äta en banan om dagen, eftersom banan innehåller mer fruktos än andra frukter. Jag hittade en bra sida http://www.doctorsnatural.se/TEMANUMMER/2009-06-03-bananer-nyttiga.htm där de skriver bra saker bananen innehåller. De innehåller mycket vitaminer och mineraler. Jag själv gillar bananer för att det är en frukt som ger mig en större mättnadskänsla än andra frukter. Som t.ex. äpple, jag kan nästan känna mig mer hungrig efter att ha ätit ett äpple.

Men svaret på min egna fråga om man blir fet av banan är alltså nej. Du blir inte fet av banan, men äter du för många bananer under en dag så kan det sätta sina spår men det gäller allt du äter. En banan om dagen är bara bra och nyttigt, ett bra mellanmål för att orka med dagen. Var inte rädd för att äta banan bara för att den innehåller mer socker än annan frukt. För banan är en bra frukt och den håller igång din ämnesomsättning och håller dig mätt längre än annan frukt.

Jag ska ge er ett gott tips du kan äta till mellanmål innan eller efter träning. Det är så enkelt som frysta hallon och en banan. Du kan självklart välja andra bär. Men du ska mixa ihop en banan med två nävar hallon (tillsätt mer om du vill ha starkare smak av hallon). När du mixat det så blir det som sorbet glass, gott och nyttigt! Jag kan också rekommendera det när du känner dig sötsugen men vill vara nyttig.

 
Frysta hallon och banan mixat!
MALCKENS

2012-03-12 | 09:09:18

INFORMATION OM FETT

Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt alltså smöret mot nyckelhålsmärkt margarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt.

Varför behöver vi fett?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ.

Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Fetterna förser oss också med de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. Fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret. Läs mer under rubriken Fleromättat fett, omega-3 och omega-6, till vänster på sidan.

Olika typer av fett

Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Läs mer om fettsyror i Fakta om fett, på länken till höger på sidan.

De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar.

Det finns också en typ av fett som kallas transfett. Transfett ökar, liksom mättat fett, risken för hjärt- och kärlsjukdom. Ofta finns transfett i livsmedel som även innehåller mycket mättat fett. Läs mer om transfett på länken till höger. 

Mättat fett

Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor. Mat som innehåller mycket mättat fett är till exempel

  • fet mjölk och fil
  • smör och matfettsblandningar baserade på smör
  • ost
  • fett kött och charkprodukter som korv och bacon
  • grädde, glass och bakverk
  • choklad
  • kokos- och palmolja.

Läs mer om mättat fett på länken till höger.

Enkelomättat fett

Enkelomättat fett finns till exempel i

  • olivolja och oliver
  • rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
  • mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
  • avokado
  • kyckling.

Läs mer om enkelomättat fett på länken till höger.

Fleromättat fett

De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. De finns i till exempel

  • fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner
  • rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
  • solros- och majsolja 
  • olja från dådra, Camelina sativa, som finns i många matfetter
  • sesamfrö och sesamfröolja
  • linfrö och linfröolja
  • valnötter.

Läs mer om fleromättat fett på länken till höger.

Hur mycket fett är lagom?

Fett innehåller mer energi än andra näringsämnen. 1 gram fett innehåller 9 kcal (37 kJ), vilket är mer än dubbelt så mycket som 1 gram kolhydrat eller protein. Eftersom fett innehåller mycket energi per gram, är det lätt att få i sig för mycket energi genom fettet. Det kan leda till övervikt och fetma. 

Ungefär en tredjedel av den energi man får i sig under en dag bör komma från fett. För en kvinna innebär det ungefär 70 gram fett om dagen och för en man ungefär 90 gram. Om man sitter stilla mycket behöver man mindre fett än om man rör sig mycket.

Med svenska matvanor, där en stor del av fettet kommer från mejeriprodukter som mjölk, smör och grädde, är det lätt att få i sig för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. De flesta skulle må bra av att minska på det mättade och öka på det omättade fettet.


Hur kan jag välja rätt sorts fett?

Här är några tips på vad man kan göra för att äta mindre mättat fett och mer omättat:

  • Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat eller bakar. Ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det.
  • Använd nyckelhålsmärkt margarin på smörgåsen.
  • Ät fisk tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång.
  • Välj nyckelhålsmärkta mejeri- och charkuterivaror.

 

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!