2012-02-15 | 22:08:51
Sugen på semla?
Vi börjar närma oss den härliga tiden då vi får njuta av goda semlor med mycket grädde och mandelmassa. Men det är många som väljer bort den för att den innehåller mycket socker och kalorier. Det finns också de som tar en för mycket. Det behöver inte vara så farligt med semlor om man väljer att baka de hemma och gör mindre storlekar än de stora semlorna i butikerna. Tänkte visa er ett enkelt och ett nyttigare alternativ till semlor som är väldigt goda. Det är Bert Karlssons recept som är godkänna av Anna skipper ;)
Bert Karlssons nyttiagre alternativ till semlor
Gör så här:
Bert Karlssons nyttiagre alternativ till semlor
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl havremjölk eller sojamjölk 37 grader varmt
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
honung efter smak
75 g smör
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa
grädde
50 g jäst
3 dl havremjölk eller sojamjölk 37 grader varmt
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
honung efter smak
75 g smör
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa
grädde
Gör så här:
1. Blanda jäst , havredryck och smält smör. Sedan blanda mjöl till det blir ett deg. Knåda det till en fin deg.
2. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter. När du rullat bullarna, lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
4. När bullen har svalnat skär du av ett lock på den. Ta ut lite av innehållet.
5. Riv mandelmassa och blanda med lite grädde för att göra den lite mer krämig.
6. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje bulle. Lägg på locket.
2. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter. När du rullat bullarna, lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
4. När bullen har svalnat skär du av ett lock på den. Ta ut lite av innehållet.
5. Riv mandelmassa och blanda med lite grädde för att göra den lite mer krämig.
6. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje bulle. Lägg på locket.
Bert Karlssons smala semlor
Ät och njut av din semla
MALCKENS
0 Kommentarer