2012-04-10 | 17:27:06

VITLÖK

Därför är vitlök så bra:

•De minskar risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar genom att sänka måttligt förhöjda blodfetter.

•Motverkar risken för blodpropp
genom att göra blodplättarna mindre benägna att klumpa ihop sig.

•Sänker och stabiliserar blodsockret och minskar därmed risken för fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar på sikt.

•Fungerar som ett "bantningsmedel"
tack vare det svavelhaltiga ämnet allicin, som också ger vitlöken dess karakteristiska lukt. studier visar att det har effekt även utan andra förändringar i kosten.

•Forskning visar att vitlöken kan morverka cancer
i tjocktarmen och magsäcken.

•Vitlök är ett naturligt antibiotikum
som kan stärka immunförsvaret och motverka alla slags inflammationer och infektioner, inte minst förkylning och influensa.

Vitlök passar till de flesta maträtterna, att krydda maten med vitlök eller ha som sås vid sidan av.
Här kommer ett recept som passar bra både till kött och kyckling. Passar utmärkt att servera på grillfesten.

Ingredienser
2 hela vitlökar
1/2 dl olivolja
1 tsk pressad citron
2 dl nyriven parmesanost
2 krm salt

Gör så här
Skär av topperna på vitlökerna med en vasskniv. Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp vitlökerna och lägg dem på ett litet ugnsäkert fat. Droppa över lite av olivoljan (2 msk). Ställ fatet i nedre delen av ugnen och baka vitlökerna tills de är lite mjuka., ca 30 min.
Låt vitlöken svalna och dela dem sedan i klyftor. tryck ut vitlöksklyftorna ur dess skal. Mosa vitlöken med mixer. Blanda med resten av oljan, citronsaft och osten. Smaka av med salt.



MALCKENS






1 Kommentarer
Adam:

jag älskar vitlök, skönt att det är så bra också. Men dock så är det inte så fräscht att gå runt och lukta vitlök.

2012-04-22 | 19:36:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!